Træer, Skt. Thomas Plads, Cykler

Viden om bæredygtighed

Foto: Astrid Maria Rasmussen

Et samlet overblik over hele vores arbejde med bæredygtighed i form af projektresultater, rapporter, politikker og analyser udarbejdet for og i samarbejde med Wonderful Copenhagen. 

Projektresultater

Rapporter, politikker og analyser

Sustainability reports

Vi har her samlet et overblik vores årlige rapporter, der hver beskriver hvordan vi i de pågældende år har arbejde med bæredygtighed. Rapporterne giver derfor et indblik i, hvordan vi bliver ved med at bestræbe os på at øge bæredygtighedsindsatsen yderligere 

Politikker 

Her finder du vores årlige oversigt over Wonderful Copenhagens bæredygtighedspolitikker

Analyser 
Herunder finder du forskellige analyser, der bl.a. undersøger fokus på bæredygtighed inden for turismeerhvervet og de besøgendes syn på bæredygtighed i København.

Bæredygtig forretningsudvikling

Herunder finder du fire værktøjer til bæredygtig forretningsudvikling, som du frit kan benytte som inspiration til din virksomheds eget arbejde med bæredygtighed. De fire værktøjer er blevet til som led i Sustainable Choice CPH. 

Fem fortællinger om bæredygtighed og udvikling
Igennem forløbet Bæredygtig Business har 20 turismevirksomheder indtil videre arbejdet med rådgivere, der har hjulpet med at sætte skub i udviklingen. I denne case-samling præsenterer vi fem aktører, der alle har skabt fremdrift i deres bæredygtighedsarbejde på forskellige måder. De fem aktører fortæller om, hvorfor de mener, det er vigtigt at arbejde med bæredygtighed i deres forretningsudvikling; de fortæller om, hvad de har lært i forløbet, og hvad der er kommet og kommer ud af det. Det arbejde, de har gjort, viser både ambitionerne og de praktiske hensyn, der er vigtige at huske undervejs.

I videoen nedenfor får du fortællingen om forløbene med Arthur Hotels, Medvind og Sparta.

Partner Playbook

I vores Partner Playbook kan I læse mere om Københavns nye kernefortælling og de dertilhørende styrkepositoner samt finde inspiration og guidelines til, hvordan I bedst muligt kan aktivere strategien i egen markedsføring.

Karen Blixen Museum Rungstedlund

Bæredygtig mobilitet og wayfinding

Foto: Anders Bøggild

Bæredygtig mobilitet og wayfinding

En undersøgelse fra Forbrugerrådet TÆNK om danskernes vaner og holdning til offentlig transport viser, at en tredjedel af borgerne i Region Hovedstaden er utilfredse med den offentlige transport på grund af upålidelige og få afgange. Undersøgelsen viser desuden, at næsten halvdelen mener, at den offentlige transport i Danmark er for dyrt. Det understøtter det generelle billede af, at passagertallet for bus og tog over de senere år er faldet – det viser tal fra Transportministeriet.

Følgende rapport kortlægger barrierer og motivation for at tage offentlig transport samt adresserer en række hovedindsigter omkring wayfinding generelt. Derudover indeholder den en række anbefalinger til, hvordan kulturinstitutioner med kommunikation kan tydeliggøre fordelene ved at gøre brug af offentlig transport.

Rapporten tager afsæt i tre specifikke kulturinstitutioner i Region Hovedstaden; Esrum Kloster & Møllegård, Frederiksborg og Karen Blixen Museum, hvor der er indsamlet empiri i form af desktop-research, feltarbejde og kvalitative interviews med gæster og personale på kulturinstitutionerne. Rapporten er udviklet på baggrund af ovenstående viden og data, og arbejdet er udført af kommunikationsbureauet Lead Agency i samarbejde med Wonderful Copenhagen, VisitNordsjælland og Dansk Kyst- og Naturturisme. Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmestyrelse.

Læs de 3 cases nedenfor

Anbefalinger til grønne mobilitetsløsninger 

Her finder du et anbefalingskatalog til grønne mobilitetsløsninger baseret på erfaringerne fra 7 projekter under Sustainable Choice CPH, der har skullet medvirke til: 1) spredning af turister, 2) flere turister på kombinationsrejser og 3) flere turister på cykel. 

Interview med Trine Ingemansen om udenlandske arbejdstageres vilkår i Danmark
 

Langt de fleste udenlandske arbejdstagere har det godt i Danmark, men i brancher der benytter sig af ufaglærte arbejdere, og hvor sprogkundskaber ikke er et krav, findes der desværre eksempler på arbejdere, der ender med at leve under helt urimelige forhold. De er på den ene eller anden måde blevet ofre for det, vi samlet set kalder for menneskehandel. I disse brancher, som bl.a. også inkluderer turismeerhvervet, har vi derfor også et særligt ansvar for at opdage og stoppe menneskehandel. I Wonderful Copenhagen har vi forsøgt at blive klogere på problematikken igennem et interview med Trine Ingemansen fra Center mod Menneskehandel. Du kan høre interviewet herunder.

Bag om CopenPay

   
 

Da vi i 2024 lancerede CopenPay, var det med en vis usikkerhed. Projektet var det første af sin slags i turismebranchen og havde til formål at belønne mere ansvarlig og bæredygtig rejseadfærd. Det var uvist, om det ville lykkes at forankre et så nytænkende initiativ blandt både besøgende og lokale aktører. Heldigvis blev CopenPay en kæmpe succes.

I interviewet herunder fortæller Rikke Holm Petersen, direktør for Wonderful Copenhagens marketing- og kommunikationsafdeling, om tilblivelsen af CopenPay og de erfaringer, der er blevet gjort efter projektets første turismesæson. Lyt med og bliv klogere på et initiativ, vi i 2025 har satset endnu større på. 

logo

Foto:Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse