Klaus Bondam KLB

Klaus Bondam bliver ny direktør for krydstogtnetværk i Wonderful Copenhagen: Skal stå i spidsen for kompleks opgave med at sikre bæredygtig vækst

28.2.2023
Foto: Klaus Bondam

Det bliver en profil med mange års erfaring med ledelse, byudvikling, kulturscenen, bæredygtighed og mobilitet, der fremover skal stå i spidsen for krydstogtturismen i Danmark og Østersøen.

Som ny direktør for krydstogtturisme i Wonderful Copenhagen skal Klaus Bondam stå i spidsen for en vigtig, men også kompleks opgave med at sikre en bæredygtig omstilling af krydstogterhvervet, både miljømæssigt, socialt og økonomisk. Opgaven er på en og samme tid at øge branchens store samfundsøkonomiske bidrag med milliardomsætning og jobskabelse, og samtidig medvirke til at omstille branchen miljømæssigt og i samspil med lokalmiljøer.

”Jeg glæder mig meget til at være med til at skabe en bæredygtig vækst i krydstogtturismen i København, Danmark og Østersøområdet sammen med de mange partnere og de pågældende byer. Det maritime fylder meget i vores historie, men er også en stor del af den fremtidige udvikling af vores samfund i en grønnere og mere bæredygtig retning. Og det er et stærkt afsæt for arbejdet med at få de globale rederier til at sejle deres gæster til netop vores havne,” siger Klaus Bondam.

Klaus Bondam har tidligere været teknik- og miljøborgmester og beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune og direktør ved flere teatre. Fra 2014-2022 var han direktør i Cyklistforbundet, hvor han bl.a. har stået bag etablering af Cykelpolitisk Tænketank og bidraget til at sikre milliard investeringer i cykelinfrastruktur i den store Infrastrukturplan 2035.

Samler branchen i hele landet

Arbejdet med at udvikle krydstogtturismen og markedsføre de danske havnebyer over for globale krydstogtrederier sker i regi af netværket CruiseCopenhagen, som er forankret i Wonderful Copenhagen. Over de sidste tre årtier er der arbejdet målrettet på at opbygge den københavnske krydstogtsucces og samtidig brede succesen ud til de 10 øvrige danske havnebyer, der er med i netværket.

Netværket samler over 50 destinationer og virksomheder på tværs af havne, hoteller, attraktioner, transport, butikker, restauranter, incomingbureauer og andre underleverandører, og netværkets formand, Karim Nielsen, CEO Kølpin Hotels, glæder sig til samarbejdet med Klaus Bondam.

”Jeg glæder mig meget til samarbejdet. Klaus Bondam kommer både med en bredde og tyngde, som vil tillægge netværket ny værdi. Han har stået i spidsen for en forening, med alt hvad det indebærer. Han har i sine meget forskellige tidligere stillinger bl.a. som direktør demonstreret, at han både kan og vil drive udvikling. Han kender også det politiske maskinrum, og så er han samtidig en blændende formidler. Det sidste får vi særlig brug for på den internationale scene, når vi skal overtale de internationale rederier om igen at vælge Danmark og København til”.  
 

Kompleks opgave med bæredygtig vækst

Krydstogtturismen bidrager årligt med en omsætning på 1,25 mia. kr. i Danmark og skaber 2.400 fuldtidsjobs (2019). Fokus har været på at tiltrække såkaldte turnarounds skibe, som begynder og afslutter turen her, hvilket giver gæsterne mere tid på destinationen og dermed skaber et større samfundsøkonomisk bidrag. En stor del af de krydstogtskibe, der anløber København, besøger også en anden dansk havn under skibets besøg i Danmark.

Krigen i Ukraine og den afledte usikkerhed rammer krydstogtturismen særligt hårdt i København, som er en central destination for de store skibe i Østersøen. I år forventes omsætningen således at falde med ca. 400 mio. kr. sammenlignet med 2019. Der ligger derfor et stort arbejde de kommende år med at tiltrække rederierne i et stærkt udfordret marked, samtidig med at der skrues helt op for den bæredygtige omstilling af erhvervet.

”Vi arbejder på at skabe en bæredygtig udvikling af krydstogtturismen i København, i Danmark og i Østersøen. Det kræver et endnu stærkere samarbejde på tværs af både offentlige og private – og store og små – aktører. Og det vil Klaus Bondam helt sikkert kunne bidrage til. Han kommer med stærke samarbejdsevner og en solid track record, når det handler om at forene synspunkter og aktører både lokalt, nationalt og internationalt,” siger Mikkel Aarø-Hansen, adm. dir. Wonderful Copenhagen. 

Med jobbet indtræder Klaus Bondam i Wonderful Copenhagens ledelse og skal derigennem bidrage til at fremme turismeudviklingen bredt set.

Ud over det danske krydstogtnetværk CruiseCopenhagen kommer Klaus Bondam også til at stå i spidsen for krydstogtnetværket for Østersøen, Cruise Baltic, der også har sekretariat i Wonderful Copenhagen. Cruise Baltic samler 31 partnere fra 8 lande rundt om Østersøen (minus Rusland). Og CruiseCopenhagen samler de 11 danske krydstogtdestinationer: Skagen, Aalborg, Aarhus, Fredericia, Sønderborg, Nyborg, Kalundborg, Hundested, Helsingør, Rønne og København.