For turister og lokale i storbyerne kan det være besværligt at besøge attraktioner og seværdigheder i kyst- og naturområderne med offentlig transport. Det bæredygtige transportvalg bliver derfor ofte nedprioriteret – trods gode intentioner om at leve mere grønt – og i stedet vælger de enten bilen, eller dropper helt planerne om at tage på udflugt.
Projektet ’Grøn Tur/Retur’ har derfor undersøgt, hvordan nationale og internationale turister kan inspireres til at tage fra København til både kendte og mindre kendte oplevelser på Sjælland og øerne ved brug af bæredygtig transport.
Projektet har taget udgangspunkt i tre testcases, der spænder fra forsøg med dagstur til Nordsjælland med tog og lejecykel, attraktionsudflugter til Fjordlandet med Shuttlebus samt vandreture i SydkystDanmark, der fx tager turisterne forbi flotte naturoplevelser efter deres museumsbesøg.
Erfaringerne fra projektet er endt ud i fem konkrete råd og et inspirationskatalog, der er målrettet destinationer, kommuner og turismeerhverv, som gerne vil arbejde med grønne transportløsninger i deres destination.
De ’lokale perler’ undervejs på turen
Det er Wonderful Copenhagen, VisitNordsjælland, Destination Fjordlandet, Destination SydkystDanmark og Dansk Kyst- og Naturturisme, der i samarbejde med PlanMiljø, Aalborg Universitet og Rostra Kommunikation står bag projektet Grøn Tur/Retur.
”Resultaterne fra projektet viser tydeligt, at turisterne har stor interesse i at benytte bæredygtige transportløsninger i sammenhæng med dagsture. Men de viser også, at hele den samlede oplevelse fra afgang til hjemkomst skal være tænkt igennem, hvis løsningen skal være attraktiv – og her spiller erhvervsaktørerne en vigtig rolle,” fortæller Claudia Rota Andersen, Projektchef i Dansk Kyst- og Naturturisme, og fortsætter:
”Turisterne vil nemlig meget gerne have mindre oplevelser med på vejen til hovedattraktionen. Det kan være besøg på legepladser, gårdbutikker eller ture forbi udsigtspunkter, skovstier, caféer og bagerier undervejs. De vil gerne have det hele med og se de lokale perler, når de er på udflugt. Det kan man som destination med fordel udnytte.”
Den grønne, besværlige mil
Særligt når turisterne skal transportere sig den sidste strækning fra togstation til attraktion eller naturområde, opstår problemerne. Derfor har projektet testet last mile-løsninger, der kan tage turisterne fra stationen og til den endelige destination.
”Der er et stort potentiale i at inspirere besøgende fra hovedstaden til oplevelser på det øvrige Sjælland, men det kan være svært, hvis de ikke har en bil til rådighed, fordi det kan være uigennemskueligt. Projektet viser, at destinationerne i fællesskab kan nå rigtigt langt med at udvikle en sammenhængende last mile-løsning, der er tænkt sammen med lokale oplevelser, og som giver plads til fleksibilitet. På den måde kan vi brede de besøgendes oplevelser ud og få mere bæredygtige mobilitetsformer i spil,” fortæller Runa Sabroe, udviklingsdirektør hos Wonderful Copenhagen, og fortsætter:
”Slutbrugerne for de udviklede last mile-løsninger er både lokale borgere og nationale og internationale turister – en af erfaringerne fra projektet er, at løsningerne især blev benyttet af lokale borgere, og det er positivt. For kan man først få de lokale med, så er man allerede godt på vej til at få nationale og internationale turister med på vognen, og man skaber en udvikling, der skaber værdi for både lokale og turister. Det er i sig selv bæredygtigt.”