Fjordlandsbussen

Nyt projekt gør det lettere at være turist i en bredere geografi uden bil

8.7.2021
Foto: VisitFjordlandet

Last-mile-projekt skal gøre det lettere for turister og københavnere uden bil at komme fra byen ud til svært attraktioner rundt om på Sjælland, som ikke er direkte tilgængeligt med offentlig transport.

 

Ofte kører toget ikke helt til døren, og derfor benytter mange turister bilen, når de skal rundt til attraktioner uden for København. Derfor misser mange internationale turister og lokale i København nogle af de store oplevelser, der gemmer sig rundt om på Sjælland og øerne, til trods for korte afstande og relativt god tilgængelighed. Undersøgelser viser, at en stor del af årsagen til den manglende brug af eksempelvis offentlig transport er ”last mile-udfordringer.” Altså, at det er besværligt at komme det sidste stykke fra togstationen ud til de eksempelvis naturområder eller museer, man vil besøge.

Projektet Grøn Tur/Retur udvikler og tester løsninger, som skal inspirere nationale såvel som internationale turister til at tage fra København til oplevelser på Sjælland og øerne ved brug af offentlig transport og last-mile løsninger. I løbet af sommeren 2021 skal en shuttlebus, en last-mile vandrerute, lejecykler på stationer, og dertilhørende ruteforslag gøre det nemmere for turister og andre besøgende at nå ud til eksempelvis Sagnlandet Lejre, Herslev Bryghus, Gavnø Slot, Kikhavn og Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

I løbet af foråret 2021 har der været gennemført en række forundersøgelser og minitests, hvor ruteforslag og oplevelsesprodukter er blevet testet blandt københavnere uden bil.

”Vores undersøgelser understreger, at en god last mile-rute består både af de etablerede attraktioner og de mindre og lokale oplevelser undervejs på ruten, og at attraktionerne særligt skal slå på, hvordan gæsterne kan blive inddraget i aktive oplevelser på stedet. Herudover er det vigtigt at gøre transporten så fleksible som muligt, så du kan afbryde en given rute, når du selv ønsker det og ikke er bundet af en masse praktik,” fortæller Signe Gjelstrup Mouridsen, Senior Manager i Research & Business Development hos Wonderful Copenhagen

Samarbejde skal ende ud i inspirationskatalog

Hvordan turisterne bruger de nye løsninger og kommer ud til attraktionerne bliver nøje overvåget i løbet af sommeren, hvor der blandt andet vil være livetests, spørgeskemaundersøgelser og optælling af brugere, så destinationerne har mulighed for at justere løsningerne undervejs.

Samtidig giver målingerne cykeludlejere, museer og andre aktører en tryghed for, at mobilitetsløsningen faktisk resulterer i flere gæster. Til efteråret bliver erfaringer og viden samlet i et inspirationskatalog, så flere destinationer kan skabe holdbare last-mile-løsninger.

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Dansk Kyst- og Naturturisme, VisitNordsjælland, Visit Fjordlandet og Visit Sydsjælland-Møn og Wonderful Copenhagen. Projektet resulterer i anbefalinger til, hvordan destinationer og øvrige aktører kan teste og udvikle bæredygtige mobilitetsløsninger.

”Vi tester, hvad der skal til for at få turister til at besøge attraktioner uden for København uden at sætte sig ind i bilen. En del af projektet er også at gøre opmærksom på andre og mindre kendte oplevelser, som man sagtens kan få på en dagstur uden bil, hvis transporten hele vejen fra A til Z ellers er nem og overskuelig,” siger Claudia Rota Andersen, projektchef hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Fakta om udviklede last-mile løsninger:

Cykelløsninger i Nordsjælland

  • Cykeltur fra Gilleleje Station, der bl.a. tager jer til de tre nordsjællandske museer Munkeruphus, Rudolph Tegners Museum og Esrum Kloster. I alt 27 km. Læs mere her.
  • Cykeltur fra Hundested Station for hele familien, som inviterer til at besøge Hundested Havn, Tothavens Besøgsgaard og Sandskulptursfestival. I alt 11 km. Læs mere her.
  • Cykeltur fra Hillerød Station, hvor Frederiksborg Slot, Barokhaven og Parforcejagtlandskabet blot er nogle af de oplevelser cyklen kan bringe jer til. I alt 11 km. Læs mere her.

Der er mulighed for cykeludlejning ved alle stationerne, og det er selvfølgelig muligt at afkorte turene samt medbringe egen cykel. 

Last-mile Shuttlebus i Fjordlandet

Tag toget til Frederikssund eller Roskilde station, og hop på en gratis shuttlebus, der tilbyder nedenstående ruter: 

  • Øl, Vikinger og Rock med stop ved bl.a. Vikingeskibsmuseet, Musicon RAGNAROCK og Sanglandet Lejre
  • Økologi & Historie, som bringer gæsterne til bl.a. Gershøj Havn, Svanholm Storkollektiv og Egholm Museum.
  • Kunst, Fjordliv & Eventyr, som gør det muligt fx at besøge Jægerspris Slot og Willumsens Museum.