MOSAIK - small header logo
Odense Å

Odense Aafart

Foto: Odense Fotogalleri

Nyt teambuildingkoncept har forlænget eksisterende sæson, skabt en ny vintersæson og tiltrukket nye målgrupper.

I deres deltagelse som Kultur-Test-Lab i Kickstart Kulturturismen er det lykkedes Odense Aafart at udvide deres sæson gennem udvikling af deres værditilbud. Ved at skabe et nyt oplevelsesformat, der adskiller sig fra deres øvrige tilbud, henvender Aafarten sig nu til en ny målgruppe – med stor succes. Odense Aafart har i projektet skabt et nyt tilbud til virksomheder, der har øget deres omsætning på teambuilding med 81% 

Odense Aafart deltog i Kickstart Kulturturismen i 2021 og fortsatte i 2022, hvor de videreudviklede deres nye oplevelsesformat.

At arbejde forretningsbaseret med indsamling af data, hvor nye indsigter har ledt til tilretninger af produktet, har været meget værdiskabende for både Aafartens gæster og deres organisation. 

På testdelen har vi tidligere været meget hurtige på aftrækkeren. Nu arbejder vi meget mere systematisk med det. Først gennemfører vi interne test, og derefter gennemfører vi eksterne test grundigt. Tidligere havde vi implementeret allerede efter de interne test. Nu tager vi de eksterne erfaringer med, inden vi ruller ud. Så vi har fået en mere professionel tilgang til, hvordan vi gør det.

Eva Pasgaard, direktør i Odense Aafart

 

Odense Aafart har udviklet teambuildingkonceptet ’Mystery Tour’, som er en skøn cocktail af sammenhold, konkurrence og en tur ind i Odenses fantastiske og dramatiske historie. Det er skræddersyet teambuilding for både små og store virksomheder.

Deltagerne skal løse mysterier og gåder sammen i en hæsblæsende jagt på sandheden med det bedste fra teambuilding, Escape Rooms og gådejagt. Foruden den idylliske sejltur i Aafartens turbåde inddrager oplevelsen også det omkringliggende skovområde.

Igennem de to Kultur-Test-Labs har Odense Aafart udviklet to forskellige udendørs Mystery Tours – ’Det Hemmelige Broderskab’ og mordmysteriet ’Mordet i Fruens Bøge’.

Forløbet afsluttes med introduktion af et indendørs horror mysterium, som er et “ud-af-huset”-koncept, som kan afvikles i en vintersæson, hvor Odense Aafart traditionelt har være vinterlukket.

Udfordring
 

Som sæsonforretning står Odense Aafart med den udfordring, at en meget stor del af indtjeningen sker på få måneder af året, hvor knap kapacitet er en udfordring. Denne udfordring blev forstærket af corona-restriktioner, hvor det ikke var muligt for Odense Aafart at fylde deres turbåde. Kun få gæster kunne komme med ombord ad gangen, og med Aafartens daværende produkter og tilbud blev deres indtjening ikke høj nok.

For at løse udfordringen ønskede Aafarten at tiltrække gæster udenfor højsæsonen og dermed sprede gæsterne ud på en større del af året. Et andet ønske fra Odense Aafart var at tage det omkringliggende område i brug, så gæster ikke skulle sidde tæt i bådene lige så længe ad gangen.

 

Resultater
 

Odense Aafart har med deres nye Mystery Tours skabt et attraktivt produkt, der primært henvender sig til virksomheder.

Ved lanceringen af den nye oplevelse havde Odense Aafart en målsætning på at få ca. 20 årlige bookinger. Resultatet blev ca. 40 bookinger det første år, og ca. 70 bookinger i 2022. Bookingernes størrelse varierede fra 10-100 personer.

Aafarten har med deres Mystery Tours skabt et skalerbart produkt, hvor omkostninger kan skaleres efter behov og gruppens størrelse.

Tilbagemeldingerne fra Mystery Tours har været meget positive. Gæsterne oplever et gennemført koncept med en gennemarbejdet og medrivende historie. 92 % af gæsterne angiver, at de med meget stor sandsynlighed vil anbefale teambuilding-tilbuddet til andre.

Den store interesse og positive feedback fra deltagere har medført at Aafarten turde satse og videreudvikle konceptet til en ’ud-af-huset’ oplevelse. Odense Aafart vil således i fremtiden ikke kun være en sommerforretning, men vil kunne tilbyde løsninger for virksomheder hele året.

Ved spørgsmål til projektet, eller andre aktiviteter vedrørende kulturturisme, send en mail til kultur@woco.dk.

 

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse