Ministerbesøg sætter fokus på kongressers brede samfundsmæssige værdiskabelse
Turismens minister, Morten Dahlin, besøgte den internationale kongres ESE-ESPE i København for at få indsigt i, hvordan danske kongresværtskaber skaber værdi – ikke kun økonomisk, men også for forskning, internationalisering og samfundsudvikling.

Turismeminister Morten Dalin i samtale med Vicedirektør for kongresser, Bettina Reventlow-Mourier, Wonderful Copenhagen og Head of Copenhagen Legacy Lab, Gerda-Marie Rist. Foto:MeetDenmark
De økonomiske gevinster ved at tiltrække internationale kongresser til Danmark er veldokumenterede: Tusindvis af overnatninger, højt døgnforbrug og stor lokal omsætning. Men kongressernes betydning rækker langt videre. Det fik ministeren for turisme, Morten Dahlin, et konkret indblik i ved sit besøg på den internationale kongres ESE-ESPE 2025 i Bella Center Copenhagen.
MeetDenmark og Wonderful Copenhagen havde inviteret ministeren til kongressen, der med næsten 8.000 deltagere inden for endokrinologi (læren om hormoner og hormonelt betingede sygdomme), bød på en oplagt mulighed for at vise, hvordan Danmark arbejder målrettet med at skabe langsigtede effekter af kongresværtskaber – ud over de klassiske turismetal.
Indsats for bredere effekter
Under besøget blev ministeren introduceret til en række konkrete aktiviteter, som en bred kreds af danske aktører har iværksat for at sikre større og bredere værdiskabelse af kongressens besøg i Danmark – f.eks. aktiviteter der skal styrke dansk forskning inden for fagfeltet eller sikre at den danske regulering er tilpasset den nyeste viden.
Den danske kongresvært professor dr. med. Anders Juul, vicekongresdirektør i Wonderful Copenhagen Bettina Reventlow-Mourier og leder af Copenhagen Legacy Lab Gerda-Marie Rist fortalte blandt andet om, hvordan værtskabet anvendes til at samle førende forskere og beslutningstagere til en konference om hormonforstyrrende stoffer – med sigte på at udvikle danske og europæiske reguleringer.
Samtidig drøftede parterne også mere generelt, hvordan internationale kongresser bidrager til innovation, netværksopbygning, talenttiltrækning, international profilering og styrkelse af danske kompetencer – samt hvilke barrierer de danske destinationer møder i den globale konkurrence om at tiltrække dem.
En national indsats
Det målrettede arbejde med at bruge kongresser strategisk foregår ikke kun i hovedstaden. VisitAarhus, Destination NORD og Destination Fyn er – ligesom Wonderful Copenhagen – aktive partnere i MeetDenmarks nationale indsats. Her arbejder destinationerne tæt sammen med universiteter og danske erhvervsklynger for at koble kongresser til videnmiljøer og erhverv og dermed sikre en bredere og mere langsigtet samfundsmæssig værdi.
Besøget fra ministeren var et vigtigt skridt i anerkendelsen af kongressers rolle som strategisk redskab for Danmark – ikke kun som turismedestination, men som viden- og innovationsnation.
Tak til Morten Dahlin for besøget og for interessen i den brede værdiskabelse, der følger med danske kongresværtskaber.