Tour de France til Danmark

Tour de France starter i Danmark i 2021

25.6.2019
Forfatter: Uffe Hartmann
Foto: Wonderful Copenhagen

190 lande og millioner* af seere vil se med, når Danmark i juli 2021 over tre dage lægger asfalt.

Nu er det sikkert og vist: Flere års benarbejde har båret frugt og sikret den største sportsbegivenhed nogensinde på dansk grund. Et partnerskab bestående af Erhvervsministeriet, Københavns Kommune, Roskilde, Nyborg, Vejle og Sønderborg kommuner har netop skrevet kontrakt med selskabet bag Tour de France om en Tour-start i Danmark i 2021.  

Dermed skal Danmark den 2., 3. og 4. juli 2021 lægge asfalt til hele tre etaper af Tour de France under overskriften ’Grand Départ Copenhagen – Denmark’. Selve åbningsetapen, Grand Départ, bliver en ca. 13 kilometer lang enkeltstart i det centrale København.  

Københavns overborgmester Frank Jensen (S):

”Vi glæder os vildt til at byde Touren velkommen under mottoet ’Verdens største cykelløb møder verdens bedste cykelby’. Det bliver den største sportsbegivenhed, det nogensinde er lykkedes at trække til Danmark, og det bliver fantastisk at opleve løbet og vise smukke København frem i hele verden.”

Den anden danske etape, 3. juli, bliver ca. 190 kilometer fra Roskilde til Nyborg hen over spektakulære Storebæltsbroen. Tredje etape bliver ca. 170 kilometer fra Vejle til Sønderborg den 4. juli.

Tour de France transmitteres i 190 lande og har flere millioner* tv-seere under løbet. Over 900.000 tilskuere ventes at overvære de tre etaper i Danmark fra sidelinjen. 

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K):

”Det er intet mindre end fantastisk. Når Tour de France kommer til Danmark vil det ikke bare være en kæmpe fest, det vil også være en rigtigt god forretning. I første omgang i form af den turismeomsætning, vi kan forvente fra de fremmødte tilskuere. Men ikke mindst også i form af den massive eksponering, Danmark får, som jo er guld værd. Så det er svært at få hænderne ned en dag som i dag.”

Det er to et halvt år siden, Danmark officielt afgav bud på en Grand Départ. Undervejs har både kongefamilien, regeringen, kommuner og regioner, Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark arbejdet målrettet for at få løbet til Danmark.

Om valget af Danmark siger løbets direktør, Christian Prudhomme:

“Naturligvis blev Tour de France, med verdens bedste professionelle cykelryttere, nødt til at komme til Danmark og til København – verdens bedste land og by for hverdagscyklisme. Grand Départ Copenhague – Danemark 2021 er et ’rendezvous’ som skal fejre den gensidige inspiration mellem hverdagscyklisme og professionel cykelsport.”

Mikkel Aarø-Hansen, administrerende direktør i Wonderful Copenhagen:

“Når Tour de France for tre dage flytter til København og Danmark, flytter verden med. Globale medier og journalister og millioner* af seere verden over. Alle med interesse for de store stjerner og for cykling. Men ikke kun for det. For Tour de France er helt særlig i forhold til andre sportsbegivenheder, fordi det er historiefortælling om byer, mennesker, landskaber, slotte og seværdigheder - kort sagt, om alt det, cykelruten tilbyder. Med fantastiske billeder, som øger appetitten for at vide mere og komme på besøg. I forhold til andre sportsgrene er Tour de France speciel, fordi der er mere tid til at fortælle om 'alt det uden om'. Der er jo en grund til, at det er Tour de France, Jørgen Leth kommenterer, og ikke eksempelvis bordtennis eller ishockey," og fortsætter:

"Det er derfor, vi er så mange parter, der har investeret kræfter og krudt i at få eventen til København og Danmark. Men arbejdet er ikke færdigt. Sammen med alle vores partnere er opgaven at maksimere udbyttet i forhold til: 
- turismeomsætning
- global medieeksponering
- og styrke vores brand på den lange bane som en bæredygtig by med et unikt byliv
Lad os gøre det til en fest, både for dem, som kommer ude fra, og dem som bor her."

*Antallet af tv-seere er rettet i forhold til den oprindelige artikel.