Krydstogtindustrien sætter kurs mod mere bæredygtighed
29 krydstogtdestinationer har underskrevet et manifest om øget bæredygtighed. Det er resultatet af den ambitiøse, internationale krydstogtkonference, der netop har fundet sted i København.
Flere end 160 repræsentanter fra den internationale krydstogtindustri er lige nu samlet i København, hvor en af Nordeuropas mest ambitiøse, internationale krydstogtkonferencer netop er løbet af stablen. Konferencen stillede skarpt på Østersøregionen som bæredygtig destination og er et samarbejde mellem netværket Cruise Baltic, der er forankret i Wonderful Copenhagen, Copenhagen Malmö Port, Københavns Kommune og Miljø- og Fødevareministeriet.
Samtlige 29 deltagende destinationer, fra 7 forskellige lande, skrev under på det nye manifest, Cruise Baltic Sustainability Manifesto, der har skarpt fokus på nedbringelse af luftforurening og trængsel i Østersøregionens havne og byer.
”Det er en forudsætning for arbejdet med den grønne omstilling i krydstogtbranchen, at der er enighed om, at både byer, havne og rederier yder den nødvendige indsats. Derfor er det et afgørende skridt mod en mere bæredygtig fremtid, vi nu har taget, og det er fantastisk at opleve så stor opbakning og motivation på tværs af hele branchen,” siger direktør i Cruise Baltic, Claus Bødker.
Konferencen præsenterede en række anbefalinger og teknologiske løsninger, der kan bidrage til indfrielse af de grønne mål for Østersøens krydstogtdestinationer.
Landstrøm var et af de helt centrale temaer på konferencen, der blandt andet belyste erfaringerne fra Kristiansand Havn. Også på trængselssiden var der mange inputs. Et af dem kom fra Wonderful Copenhagen, der påviste, at tilfredsheden blandt turister i Købehavn er større, jo flere bydele de besøger. Det understøtter tanken om at sprede gæsterne ud over større arealer og dermed undgå trængsel.
”Ingen er mere interesseret i at komme miljøproblematikkerne til livs, end krydstogtindustrien selv. Konferencen markerede begyndelsen på en grønnere fremtid og et stærkt, globalt samarbejde. Nu vender vi alle sammen hjem for at eksekvere på de mål, vi har sat,” siger Claus Bødker.
Konferencen fandt sted den 7. maj på Langelinie i København og blev startskuddet til Miljø- og Fødevareministeriets internationale projekt om mindre luftforurening ved kajen fra krydstogtsskibe i Østersøregionen. Projektet løber fra 2019 til og med 2022.
Cruise Baltic blev stiftet I 2004 som et netværk af 12 krydstogtdestinationer i Østersøregionen. Siden er netværket vokset og tæller i dag 29 Østersø-destinationer.