Telenor Marathon Copenhagen

Missionserklæring med øvelsen “5 x hvorfor”

Foto: Matthew James Harrison

En missionserklæring er en kort og præcis formulering af, hvad din virksomhed er sat i verden for at gøre. En missionserklærings vigtigste funktion er at guide og inspirere virksomheden.

Når man skal identificere virksomhedens mission, handler det om at beskrive det grundlæggende behov virksomheden opfylder i verden, og ikke bare det virksomheden producerer og sælger.

LEGOs missionserklæring er f.eks. ikke at “udvikle og sælge verdens bedste byggeklodser,” men at “inspirere og udvikle dem der skal bygge fremtiden.” LEGOs mission kan inspirere og guide virksomheden mange år ud i fremtiden, og hvem ved måske har de fundet andre og bedre måder at udleve deres mission på, end at producere byggeklodser. I dag laver de f.eks film, computerspil og forlystelsesparker, som alle bidrager til at opnå deres missionen.

En enkel og kraftfuld metode til at afsøge virksomhedens mission hedder “5 x hvorfor”:

  • Start med at skrive: Vi laver X produkter eller vi leverer X ydelser.
  • Spørg derefter hvorfor er det vigtigt? Skriv svaret ned.
  • Gentag spørgsmålet ‘hvorfor er det vigtigt?’ over for det foregående svar.
  • Fortsæt 5 gange i alt, eller indtil i har fundet det dybereliggende og grundlæggende behov jeres virksomhed opfylder i verden.

Når øvelsen er færdiggjort, bruges svarene som grundlag for at formulere en missionserklæring. Her handler det ikke om at fortabe sig i formuleringer og sprog, men om at få en missionserklæring på plads, der kan guide og inspirere virksomheden.

Eksempel:

Et asfalt og grus firma begynder måske med at sige: "Vi skaber grus og asfaltprodukter." Efter et par runder når de frem til, at asfalt og grus er vigtigt, fordi kvaliteten af infrastrukturen spiller en vigtig rolle i folks sikkerhed og køreoplevelse. De formulerer herefter en missionserklæring der lyder: “Vi gør transport til en bedre og sikrere oplevelse.”

Øvelsen kan gøres alene, men det en god ide at involvere flere. Man kan gøre det sammen med en forretningspartner, sine ansatte eller enhver anden som man føler er en god sparringspartner.

Ressourcer: