MeetDenmark logo
Sinatur Frederiksdal

Værdifulde redskaber til den bæredygtige omstilling

Foto: Sinatur Frederiksdal

Som den første hotelkæde i Norden, blev Sinatur Hotel & Konference B Corp-certificeret. Certificeringen er både et arbejdsredskab for kædens seks hoteller og fungerer som dokumentation for at leve op til de højeste krav indenfor social og miljømæssig ansvarlighed.

Sinatur Hotel & Konference blev i 2020, den første hotelkæde i Norden B Corp-certificeret. Med certificeringen i hånden har kædens seks hoteller dokumentation for at leve op til de højeste krav inden for gennemsigtighed og social og miljømæssig ansvarlighed. Men lige så vigtigt har certificeringen været et værdifuldt styringsværktøj til at sikre retning i hotelkædens bæredygtige arbejde frem mod at blive klimapositiv. Både for ledelse og for medarbejdere.

”Man kan nemt famle i blinde, når man arbejder med bæredygtighed og have svært ved at vide, hvilke tiltag, der har størst effekt. Så er en certificering en god støtte at læne sig op ad,” fortæller Claus Nielsen, hoteldirektør på Frederiksdal, Sinatur Hotel & Konference

Da Sinatur i 2019 valgte at gå i gang med at blive B Corp-certificeret, blev det meget tydeligt for hotelkæden, hvilke valg, de skulle træffe og hvilke tiltag, de skulle sætte i gang, for at kunne opnå certificeringen.

“Det var et virkelig effektivt styringsredskab. Og nu hvor vi har den i hus, og tilmed har formået at blive CO2-neutrale, kan vi bruge certificeringen som et målrettet værktøj, der skal hjælpe os med at nå vores ambitiøse 2030-mål om f.eks. at blive CO2-positive inden for energi, så vores hotel kan bidrage positivt til lokalmiljøet”.  

To hårde år - men arbejdet værd!  
Sinatur tog de første spæde skridt i en bæredygtig retning helt tilbage i 1995, hvor hotelkæden som den første danske hotelkæde, blev certificeret med Green Key. Men først da virksomheden i 2013 fik en økonomisk kniv for struben og var nødsaget til at tænke over, hvad der egentlig drev forretningen, begyndte den egentlig rejse. Med ønsket om at skabe en bedre verden og adskille sig fra sine konkurrenter satte Sinatur sig for at tage førertrøjen på i forhold til bæredygtighed. Et af de vigtige redskaber blev ønsket om at få en B Corp-certificering.

”Det tog os to hårde år at få den, men den var alt arbejdet værd. Den har kortlagt vores virksomhed og givet os viden til at prioritere vores indsats og ressourcer. Nu ved vi, hvilken vej vi skal gå. Jeg har aldrig følt mig så stolt som direktør og jeg kan mærke den stolthed og glæde i hele organisationen”, forklarer han.

Medarbejderne er nøglen til forandring
Hos Sinatur er medarbejdernes engagement og involvering hovednøglen i arbejdet med bæredygtighed. På tværs af Sinaturs seks hoteller er der etableret et ambassadørkorps af omkring 50 dedikerede medarbejdere, der har til formål at sikre, at alle kollegaer har lyst til, og mod på, at arbejde med bæredygtighed og ansvarlighed. De får viden og uddannelse inden for bæredygtighed, og det er deres opgave at spotte nye muligheder, udfordre eksisterende praksis, dele deres ideer og tiltag og klæde nye medarbejdere på til at forstå Sinaturs samfundsambition.

”Vores ambassadørkorps er med til at omsætte abstrakte ord som bæredygtighed og ansvarlighed til reelle tiltag i den daglige drift, som rent faktisk kan udføres. Så det er guld værd for os. Ikke kun for os i ledelsen men også for vores medarbejdere. Jeg oplever, at involvering skaber stolthed og lyst til at engagere sig. Sinatur har en høj medarbejdertilfredshed og vi bliver valgt til som virksomhed i forbindelse med rekruttering, fordi vi arbejder seriøst og ærligt med bæredygtighed”.  

Ambassadørerne hos Sinatur er med til at omsætte bæredygtighed og ansvarlighed til reelle tiltag i den daglige drift

Ambassadørerne hos Sinatur er med til at omsætte bæredygtighed og ansvarlighed til reelle tiltag i den daglige driftFoto:Sinatur Hotel & Konference

Gå med de små først 
Et af Sinaturs 2030-mål er at være 100% affaldsfrie, og hotelkæden er allerede godt på vej. I dag genanvender de seks hoteller 72% af deres affald. Pap, klar plast, hård plast, glas, porcelæn, træ, madaffald, metal og mælkekartoner bliver hver dag grundigt sorteret af et omhyggelige personale.  Alle seks hoteller er ligeledes i gang med et ambitiøst måleprogram i samarbejde med FoodWaste fra eSmiley, der skal give et overblik over, hvad og hvor meget, der går til spilde, så processen med at minimere affald kan blive så effektiv som mulig. Og derudover har Sinatur et nedskrevet leverandørkodeks, der skal underskrives af hotelkædens leverandører. Et kodeks, der stiller krav til leverandørernes klimaregnskab, arbejdsforhold, certificeringer mm. og som beskriver, hvem hotelkæden gerne vil samarbejde med og hvilke forventninger hotelkæden har til leverandører og samarbejdspartnere. 

Det er alle sammen tiltag, som kan virke store, og lidt uoverskuelige, at gå i gang med som det første. Og det var heller ikke disse, som brolagde bæredygtighedsvejen for Sinatur. Det var i stedet de mange små tiltag, som ledelse og medarbejdere fandt på i dagligdagen, og som stille og roligt voksede sig betydningsfulde. Og det er stadig de små tiltag, der fylder noget i hverdagen.  

”Oppe på hotelværelserne bruger gæsterne sæbe, shampoo og conditioner produceret på olien fra vores indsamlede kaffegrums, fordi vi har lavet en aftale med en lille virksomhed, der har fundet ud af at udvinde olien. Og ude på terrassen sidder vores gæster nu ved borde og stole, som tidligere har været bøtter med skyr og rapsolie, fordi vi har lavet en aftale med en møbelproducent, der kan omdanne vores hårde BP-plast til havemøbler. Det er cirkulær økonomi, og blot et par af de små historier, der gør mig så stolt”.

Kaffegrums bliver nye produkter

Kaffegrums bliver nye produkter hos Sinatur Hotel & KonferenceFoto:Sinatur Hotel & Konference

Vær ikke bange for at fejle
Undervejs i den bæredygtige proces har hotellets ledelse og medarbejdere trykprøvet mange forskellige tiltag. Nogle med større succes end andre. At stikke næsen frem og prøve nye ideer af, som måske ikke overlever på lang sigt eller i sin oprindelige form, er vigtigt for at udvikle sig. 

”Nogle tiltag har vi været for tidligt ude på markedet med. Andre går slet ikke. For seks år siden forsøgte vi med kødfrie dage. Men markedet var dengang ikke klar til det. Det tabte vi mange kunder på. Så vi lagde strategien om. Vi vil ikke tage vores gæster som gidsler og være moralens vogtere. Nu skaber vi alternativer i stedet for forbud. Et af alternativerne er tilvalg af rødt kød på menuen til konferencer. Det kan tilkøbes af konferencegæsterne for 25 kr. pr. kuvert. Indtjeningen sender vi direkte og ubeskåret videre til Den Danske Naturfond.” 

Flere og flere kunder efterspørger certificeringer og klimaregnskaber 
Hos Sinatur kan de i stigende grad mærke, at kunderne efterspørger dokumentation for, at hotelkæden  lever op til de højeste bæredygtige standarder inden for miljømæssige og sociale forhold, som de går ud og siger.  

”Vi mærker tydeligere og tydeligere, at de store kunder begynder at kræve dokumentation. Primært kunder, der selv har en grøn profil, stiller krav til os som leverandør på samme måde, om vi stiller krav til vores leverandører. Det er et stigende konkurrenceparameter. Med en certificering og et verificeret GHG-klimaregnskab i hånden, har vi en ekstern validering af vores arbejde og dermed en synlig og troværdig dokumentation for, at vi gør, hvad vi siger.” 

Særlige miljøindsatser

  • Sinatur anvender primært produkter, der er certificerede og kommer fra bæredygtige virksomheder. Målsætningen er kun at købe varer fra certificerede/bæredygtige virksomheder i 2030. 

  • Sinatur stræber efter at være 100% affaldsfrie i 2030 og genanvender allerede i 2023 72% af deres affald. 

  • Sinaturs hoteller er GHG-certificeret og får dermed udarbejdet et klimaregnskab, der beregner hotelkædens udledning af drivhusgasser. Klimaregnskabet viser en reducering på næsten 2000 ton CO2 i perioden 2019-2022.  En reduktion der bl.a. kommer ved at:

    • Hotellerne udelukkende anvender vindmøllestrøm

    • Alle elpærer er skiftet ud med LED-belysning

    • Sinatur har eget flisfyr og solcelleanlæg

3 gode råd til andre, der overvejer at gå i en mere bæredygtig retning

1) Få en rådgiver! Hos Sinatur anvender vi eksterne rådgivere. Det koster, men det er godt givet ud. Vi var ikke lykkes uden. Eksterne rådgivere har fingeren på pulsen, kan udfordre os og holder styr på processen.  

2) Du skal turde tage chancer. At arbejde med bæredygtighed er en proces. Man bliver klogere hen ad vejen. Man skal turde prøve noget af, fejle og tilrette.  Evt. kan man teste en ting af på en mindre del af sin virksomhed i en afgrænset periode for at se, hvordan kunderne tager imod det.   

3) Hvor der er vilje, er der vej, og jeg er overbevist om én ting: Danmark kommer til at stå stærkt i fremtiden med den førerposition, vi har sat os i. Så start i det små og sæt nogle mål, du selv kan udføre. Derefter kan du begynde at kigge på samarbejder og partnerskaber og derfra begynde at opnå nogle af de andre verdensmål, som ellers vil være umulige. 

Vil du videre mere?

 

Om Sinatur Hotel & Konference
Sinatur Hotel & Konference består af seks konferencehoteller. Sinatur er certificeret med Green Key, Det Økologiske Spisemærke i sølv og B Corp. Derudover har virksomheden, som den første hotelkæde i Danmark, et verificeret GHG-klimaregnskab, og ved udgangen af 2022 kunne hotelkæden kalde sig for CO2-neutrale.

Sinatur Frederiksdal

Foto:Sinatur Frederiksdal

Særlig fokus på danske leverandører
Hos Sinatur Hotel & Konference spiller de lokale råvarer en central rolle. Virksomheden handler primært råvarer hos danske leverandører, der er placeret så tæt på deres hoteller som muligt.
Målsætningen for Sinatur Hotel & Konference er, at 75% af råvarerne skal komme fra danske leverandører i 2030.  

Sinatur Hotel & Konference

Foto:Sinatur Hotel