©  Foto:

Kronborg Slot - UNESCO verdensarv

Kronborg er et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte. Det er verdenskendt som Hamlets og Shakespeares slot og er udnævnt til UNESCO verdensarv.

I Helsingør, der hvor Øresund mellem Danmark og Sverige er smallest, ligger Kronborg og skuer ud mod sundet, omgivet af et vældigt fæstningsværk med bastioner og kanonbatterier. Slottet har en fascinerende historie og er absolut et besøg værd. Se Frederik den 2.s prægtige dansesal, nyd de pragtfulde gobeliner, og hils på Holger Danske i de skumle kasematter dybt under slottet. Få steder i verden er omgivet af så meget drama og historie som Kronborg Slot.

Øresunds vogter

Kronborgs historie går helt tilbage til 1420, hvor Erik af Pommern opførte fæstningen Krogen for at kunne kontrollere indsejlingen til Øresund og opkræve den indbringende Sundtold af passerende skibe. Sundtolden havde stor betydning for Helsingør i mere end 400 år. Pengene gik i kongens egen lomme, men handelen i forbindelse med Sundtolden gjorde byen velhavende og kendt ude i den store verden.

Pomp, pragt og dekadence

Frederik den 2. opførte i 1574 – 85 det prægtige renæssanceslot, vi kender i dag, som et stærkt symbol på rigdom og magt. Sundtolden finansierede tårne og spir, kobbertag og sandstensornamenter. I Kronborgs storhedstid i slutningen af 1500-tallet gik der rygter om hoffets pomp og pragt og dekadente livsstil blandt søfolk, handelsfolk, diplomater og aristokrater.

Shakespeare og Kronborg

Shakespeare lod Kronborg være scenen for sit udødelige skuespil om kongesønnen Hamlet, og udenfor Danmark er slottet i dag mest kendt som Hamlet’s Castle. Det vides ikke med sikkerhed om Shakespeare nogensinde besøgte Kronborg, men han har helt sikkert hørt rygterne om hoffets dekadente livsstil. Det er dokumenteret, at engelske skuespiltrupper besøgte Kronborg flere gange på Shakespeares tid.

Brand og krigsplyndring

Kronborg blev hærget af en voldsom brand i 1629, som kun slotskirken overlevede. Christian den 4. genopbyggede slottet med omfattende nye udsmykninger i barokstil, men i 1658 blev Kronborg atter ramt af ulykke, da svenskerne bombarderede og indtog slottet og tog mange kostbare kunstskatte som krigsbytte.

Fra kongebolig til militærforlægning

Derefter gik det ned ad bakke. Kronborg blev forstærket som fæstning med Kronværket af Christian den 5. i 1690, men derefter blev slottet stort set ikke beboet af kongelige. Fra 1785 frem til 1923 blev slottet brugt af militæret, og først derefter gennemgribende restaureret og ført tilbage til Frederik den 2. og Christian den 4.s storhedstid.

UNESCO verdensarv

UNESCO har udpeget en række monumenter, bygninger, kulturlandskaber og naturområder som verdensarv, fordi de har enestående værdi for menneskeheden og skal beskyttes. En af dem er Kronborg Slot, som i år 2000 blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Flere danske attraktioner er med på UNESCOs verdensarvliste, blandt andet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Oplevelser i og omkring Kronborg

Efter et besøg på Kronborg Slot, kan du blandt andet:

Læs mere om, hvad du kan opleve i Helsingør