Nationalpark Thy

Naturoplevelser på 1. klasse

Foto: Mette Johnsen

Hvad gør man, når man godt kan lide at vandre i naturen, men ikke er til overnatninger i telt og shelters? Med det udgangspunkt blev ideen til Oh So Quiet født, og Pia Stigaard Skammelsen tilbyder i dag vandreture i Thy Nationalpark og overnatninger for vandrerne i sommerhuse.

Pia Stigaard Skammelsen og hendes veninde havde snøret vandrestøvlerne og var parate til at udforske Nationalpark Thy. Det var i efteråret 2017, og en ny side af Pia’s fødeegn, som hun havde forladt som 19-årig, viste sig for hende.

”Landskabet virkede helt uberørt, og det var helt vildt at opdage, at den natur nærmest havde været i min baghave, mens jeg voksede op, uden at jeg var klar over det. Min veninde og jeg fik en nærværsoplevelse midt i den skønne natur, som vi ikke ville have fået på en cafe,” siger Pia Stigaard Skammelsen.

Hjemme i Aalborg igen begyndte Pia at planlægge en ny vandretur i Nationalpark Thy, og gik på nettet for at booke et sted at overnatte på ruten hun ville gå. For 43-årige Pia Stigaard Skammelsen er til komfort og ikke til overnatning i telt eller shelters.

Hun kunne ikke finde en overnatning, der passede, og idéen til Oh So Quiet blev født. En ny tilværelse som iværksætter kunne begynde.

”Idéen kom til mig, fordi jeg savnede naturnære overnatningstilbud, der ikke var for primitive. Jeg er mere til komfort og luksus end til shelters og campingpladser. Samtidig elsker jeg naturens ro og skønhed. Jeg var helt sikker på, at andre også havde det på samme måde."

Oh So Quiet tilbyder vandreture i Nationalpark Thy og Jammerbugt til folk, der ikke normalt ser sig som friluftsmennesker. Derfor er konceptet også skruet sådan sammen, at der kun er behov for gode vandreben og en lille rygsæk – mad, drikke og overnatning sørger Oh So Quiet for i sommerhuse langs ruten, som Pia Stigaard Skammelsen lejer gennem et bureau. 

Men inden Pia Stigaard Skammelsen nåede så langt, blev hendes virksomhed Oh So Quiet en del af TourismX-projektet.

”Den sparring jeg har fået har medført, at konceptet gik fra at være en god ide til at være en idé jeg kunne realisere på. Uden den sparring og rådgivning, var jeg ikke kommet så langt, som jeg er i dag,” siger Pia Stigaard Skammelsen.

Den oprindelige idé var at placere mobile hytter i Nationalpark Thy, som de vandrerne gæster kunne overnatte i. Men hvad Pia Stigaard Skammelsen ikke var klar over er, at der er meget strenge regler for, hvad man må foretage sig i en nationalpark, og opstilling af hytter er ikke en del af det.

”Hvis jeg ikke havde fået rådgivning og juridisk bistand, så var min ide fra start blevet lagt ned af lovgivning. Så var min rejse sluttet der. Men til mit held blev min idé udfordret, og jeg lyttede og handlede på det,” siger Pia Stigaard Skammelsen.

Pia Stigaard Skammelsen har efter TourismX fået støtte gennem Innovationsfonden og har søgt orlov fra sit job, så hun kan koncentrere sig på fuld tid om Oh So Quiet. Til foråret udbyder hun 100 vandreture fordelt på fire ruter. Der kan være mellem 2-6 personer pr. tur.

Pia Stigaard Skammelsen gode råd:

  1. Vær åben over for input og rådgivning og juster, juster, juster dit koncept.
  2. Kend DNA’et bag din idé og vær tro med det, men indstil dig på, at det kan og vil ændre sig.
  3. Få professionel rådgivning og hjælp til at klare de juridiske og skattemæssige udfordringer, der kan være forbundet med din idé. Lovgivning kan være en jungle at finde rundt i og uden hjælp kan din idé falde til jorden, inden den har fået luft under vingerne.
  4. Test dit produkt, inden det lanceres. Sørg for at få feedback på testen og ret produktet til.
  5. Dit produkt behøver ikke være perfekt fra starten – det perfekte kan afholde dig fra at komme ud af starthullerne. Få noget læring via feedback fra kunder, og vurder løbende hvad der ikke fungerer optimalt og foretag så ændringer ud fra hvad der er bedst for din virksomhed i det lange løb.
Naturoplevelser på 1. klasse

Lyt til podcast

Foto: Mette Johnsen

Tilbage til Toolbox